Naar menu
Je ziet losse papieren waarop is geschreven over een project

Innovatie Impuls Gehandicaptenzorg

Innovatie Impuls Gehandicaptenzorg

Binnen de innovatie impuls begeleidden we 28 organisaties bij de keuze voor- en implementatie van technologie.

Mijn activiteiten bestonden uit het coaching van organisaties, kartrekker zijn van een themanetwerk en projectleider van een traject ter bevordering van de samenwerking met ervaringsdeskundigen.

De Innovatie-impuls was een onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het doel van dit programma was om de gehandicaptenzorg meer passend te maken en voor te bereiden op de toekomst. Dit programma heeft gelopen van 2019 tot en met 2022 en is na een periode van drie jaar afgerond. Je kunt het eindrapport hier lezen: https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/actueel/verhalen/terugblik-innovatie-impuls-1.

Binnen de innovatie impuls begeleidden we 28 organisaties bij de keuze voor- en implementatie van technologie. Mijn activiteiten bestonden uit het coaching van organisaties, kartrekker zijn van een themanetwerk en projectleider van een traject ter bevordering van de samenwerking met ervaringsdeskundigen.

Van bestuurder tot ict-medewerker, van Communicatie tot gastvrouw in de zorg: het is belangrijk om iedereen voor te bereiden om de gekozen verandering daadwerkelijk door te voeren. Dit heb ik gedaan in drie projecten:

  1. Bij Odion – het begeleiden van het implementeren van een applicatie om het aantal ontmoetingen in de wijk voor mensen met een LVB te bevorderen.
  2. Bij Koninklijke Visio – het begeleiden bij het onderzoeken van de betekenis van spraaktechnologie in de dagelijkse ondersteuning van ouderen met een visuele beperking. Dit heb ik samen met Marijke Spiekhout gedaan.
  3. Samen met Anne Hendriks (ervaringsdeskundige) ben ik verantwoordelijk om bij 28 organisaties de bewustwording te vergroten op het samenwerken met ervaringsdeskundigen. Om dit te doen organiseren we 2 webinars een wekelijks spreekuur, zichtbaarheid in het hele programma, het werkboek ‘Ga je mee?’ en op maat workshops bij de organisaties.

Het werk dat Anne en ik hebben gedaan tijdens de Innovatie-Impuls is daarna doorgegaan. Kijk voor meer informatie op: https://vriendenvanverandering.nl/anne-en-sanne/

Uiteindelijk gaat het bij veranderingen – groot of klein – erom dat je ze begrijpt, maar dat je ze ook toe kan passen. Ik heb mijn kennis en vermogen ingezet om de verandering zichtbaar te maken in een visie en te ondersteunen met praktische tips en werkvormen. De eerste Innovatie Impuls heeft als eindproduct de Innovatieroute opgeleverd. Ik heb bijgedragen aan een aantal producten die je in de route terug kan vinden:

  • Werkboek Ga je mee?
  • Presentatie omgaan met weerstand
  • Presentatie behoefte-onderzoek doen
  • Presentatie leren
  • Presentatie sessies faciliteren
  • Workshop canvas
  • Reflectie op jouw project canvas
  • Samenbrengen van tools voor de volledige innovatie route

Na een van de themanetwerken complimenteerde Odile Smeets me: Goed voorbereid, iedereen kan meedoen, leuke opwarming, je vraagt door als het nodig is, je geeft ruimte.

Ik heb aan de Innovatie Impuls Gehandicaptenzorg meegewerkt van januari 2021 tot medio 2022