Naar menu
Foto van Sanne en Joukje

Butterfly Effect

Butterfly Effect

Gemeenschapsvorming door middel van community coaching. Samen met Butterfly Effect hebben we een aanpak ontwikkeld om community coaching vorm te geven voor de diverse gemeenschappen van Butterfly Effect.

Stijn zegt over de samenwerking: "Je maakt heel makkelijk contact met allerlei verschillende mensen, waardoor mensen van allerlei achtergronden je gemakkelijk vertrouwen en met je verbinden."

Wat was de vraag?

In oktober 2021 voerden Stijn van Kreij en ik een lang telefoongesprek. Over Butterfly Effect en de ontwikkeling daarvan. De ambities van Stijn en mijn vaardigheden om een groep mensen mee te nemen in een verandering.  Daarna volgde een lunch en nog een gesprek, een brainstorm en uiteindelijk een vraag: Wil je de Butterfly Methode verder mee ontwikkelen? En wil je de community-coaching ontwikkelen en uitvoeren bij WijZijnZuiderschans (Zayaz & Van Neynsel, ’sHertogenbosch) en Het Rijtven (Oro, Deurne).

Waarom was het nodig?

Butterfly effect was aan het groeien, van twee buurtverbinders in één jaar naar 29 buurtverbinders op verschillende plekken. Bij Zuiderschans zijn in juli 2022 10 Buurtverbinders komen wonen in een flat waar verder alleen maar 65+ mensen wonen. Bij Prisma staan op 1 jan ‘23 10 huisjes en wonen 12 buurtverbinders. En in Deurne zijn 5 huisjes geplaatst met 5 buurtverbinders. Dat vraagt om een aanpak: Hoe coachen we hen om de rol van buurtverbinder zo goed mogelijk in te vullen? En daarbij vragen als:

  • Hoe laten we deze buurtverbinders zich thuis voelen?
  • Wat doen we om de verbindingen tot stand te brengen met de plek waar ze wonen?
  • Hoe vormen we een visie op de gemeenschappen en hoe bewaken we die?
  • En ook: Als er een buurtverbinder vertrekt, hoe werven en selecteren we dan een geschikte nieuwe kandidaat?

Wat werd er mogelijk gemaakt?

Een bekende uitspraak is “al doende leert men” en zo zag mijn aanpak eruit. Ik ben de gemeenschappen gaan coachen op basis van het gedachtengoed van Asset Based Community Development. Waarbij we ervan uitgaan dan de regie ligt bij de bewoners, en niet bij ons (systeemwereld). We volgen de bewoners in hun leefwereld en sluiten aan. We zijn present en beschikbaar wanneer het nodig is. Uit dit proces hebben we werkzame principes gedestilleerd en werkvormen ontwikkeld die bijdragen aan verbinding. Niet een stappenplan, proces of methodiek, maar een aantal stevige uitgangspunten. Daarnaast heb ik instrumenten ontwikkeld om met en zonder bewoners te reflecteren op het werken met de gemeenschappen. En ik heb een groep tevreden en verbonden buurtverbinders overgedragen aan mijn nieuwe collega.

Er is een prachtige film gemaakt over WijZijnZuiderschans. Bekijk de video hier op youtube.

Hoe was de samenwerking?

“De samenwerking was heel plezierig, met humor en relativeringsvermogen, maar ook met opbouwende kritiek en uitdagende vragen zoals: waar willen we nu precies naartoe met Butterfly Effect, wat is de rol van een buurtverbinder en een community coach? Wat willen we betekenen voor een zorgorganisatie zodat zij beter in kunnen spelen op de behoeften van een gemeenschap?
Opvallend vind ik je creatieve en proactieve aanpak, waardoor ik erop kon vertrouwen dat je zelf initiatief neemt in de ontwikkeling van de gemeenschap, maar ook tijdig om input vraagt als er knelpunten of bijzonderheden zijn.
Daarnaast vind ik je humor en zelfbewustzijn heel fijn omdat dit bijdraagt aan plezier en het lerend vermogen van mij, maar ook van alle andere betrokkenen (buurtverbinders, partners en collega’s van Butterfly Effect)
En je maakt heel makkelijk contact met allerlei verschillende mensen, waardoor mensen van allerlei achtergronden je gemakkelijk vertrouwen en met je verbinden. En o ja! Je speelsheid met een lichte voorkeur voor het absurde maakt het samenwerken erg leuk.” Stijn van Kreij

Interview met Mat (buurtverbinder) en Sanne (community coach) over de gemeenschap bij WijZijnZuiderschans in ZorgSaam wonen. Samen een community vormen