Naar menu
ABCD_VOORKANT met plaatje van springend poppetje

ABCD

Asset Based Community Development

Asset Based Community Development (ABCD) Uitgelegd is een handig gespreksinstrument voor community builders.

In eigen beheer ontwikkeld door ContourdeTwern

Website CountourdeTwern

Waarom dit spel?

Je ziet hier drie voorbeeldkaarten in beeld

Asset Based Community Development (ABCD) is een door bewoners geleide aanpak om lokale hulpbronnen te ontdekken, verbinden en mobiliseren.

ABCD uitgelegd is een handig instrument voor het goede gesprek over werken aan, met en vooral vanuit sterke gemeenschappen.

Het gedachtengoed van Asset Based Community Development letterlijk en figuurlijk voor jou en je gesprekspartner op tafel uit-gelegd.

Abstracte achtergrond afbeelding

Tot stand gekomen in een samenwerking tussen Contourdetwern en Vrienden van Verandering.
Ontwikkeld door Pim Rolsma en Sanne van der Hagen.
Geïnspireerd op het werk van Cormac Russell en John, L. McKnight.

logo contourdetwern logo vrienden van verandering

 

Downloads

Een werkvorm om over jouw praktijk als community builder te platen. Je kan deze plaat het beste een aantal keer printen op A3 formaat.

Werkvorm 1

Bronnen in beeld. Een werkvorm om de bronnen in jullie gemeenschap in beeld te brengen. Je kan deze plaat het beste printen op A1-formaat.

Werkvorm 2

Spanningen in een gemeenschap zijn complex en vragen aandacht. Lees hier meer uitleg bij de spanningen in de kaartenset. Printbaar op A4.

Spanningen

Over ABCD Uitgelegd

ABCD_VOORKANT met plaatje van springend poppetje

Wanneer gebruik je ABCD Uitgelegd?

  • Deze kaartenset is goed bruikbaar om te reflecteren op de gemeenschappen waarbinnen gewerkt wordt.
  • De kaartenset is goed bruikbaar om beginnende community builders te leren over Asset Based Community Development (ABCD).

Hoe werkt het?
Je komt met een groepje mensen samen die betrokken zijn bij een gemeenschap. Je print de werkvorm en legt die samen met de kaarten op tafel. Gebruik de vraagkaart om het gesprek met elkaar te voeren. Teken of schrijf bij de kaarten wat jullie bespreken. Formuleer acties voor de komende periode. Andere werkvormen zijn bijvoorbeeld inzetbaar tijdens intervisie of trainingen.

Abstracte achtergrond afbeelding

Logo ABCD uitegelegd

Pim en Sanne afgebeeld als Kristof en Elsa uit Frozen

Over de makers

Over Pim

Pim Rolsma is ontwikkelaar van gespreksinstrumenten en leeroplossingen voor professionals in het sociaal domein. Jezelf, de ander en de wereld om je heen leren kennen staat in zijn werk centraal. Pim is projectleider bij ContourdeTwern

Over Sanne

Met een liefdevol fanatisme zet zij zich ervoor in dat iedereen mee kan doen en ertoe doet. Sanne werkt aan veranderprocessen met mensen in de samenleving en brengt ideeën naar de praktijk. #Productontwikkeling #Trainen #Implementeren #Faciliteren #Veranderen #Koershouden. Sanne is de eigenaar van Vrienden van verandering.