Naar menu
ABCD_VOORKANT met plaatje van springend poppetje

Ontwikkelen gespreksinstrument

Ontwikkelen gespreksinstrument

Ontwikkeling van een gespreksinstrument voor community builders. Een kaartenset die het voor jou en je gesprekspartner mogelijk maakt om het gedachtengoed van Asset Based Community Development voor je op tafel uit te leggen.

Wat was de vraag?

Pim Rolsma en ik hebben elkaar leren kennen toen ik meewerkte aan het opzetten van stichting ‘De negende van’. Pim had vanuit zijn bedrijf V-snaar de naam en het logo ontworpen. Later ook voor Buro Wisselstroom. En nu belde Pim me vanuit Countourdetwern en vroeg me: wil je met mij een ABCD kaartenset ontwikkelen?

Waarom was het nodig?

Asset Based Community Development is een manier van werken aan en met gemeenschappen. Het gedachtengoed van ABCD is ontstaan door meer dan 50 jaar onderzoek naar gemeenschappen. En het staat beschreven in boeken, artikelen en websites. Er is allerlei materiaal om buurten te ondersteunen. Maar een goed gespreksinstrument voor community builders ontbrak nog. Hoe kunnen we community builders ondersteunen om met ABCD te reflecteren op de gemeenschap en hun rol daarin? Dat was de vraag waarmee we gewerkt hebben.

Wat is er mogelijk gemaakt?

Het resultaat was de kaartenset ‘ABCD Uitgelegd’. Waar Pim tijdens de ontwikkeling lette op de vertaling van de theorie, was het mijn taak om de bruikbaarheid in de gaten te houden. Klopt de taal? Passen de afbeeldingen bij wat we bedoelen? Werkt het ook? En na heel veel uitproberen en aanpassen, ligt er nu een heel mooi gespreksinstrument: Asset Based Community Development Uitgelegd!

Met deze kaartenset kun je reflecteren op je rol als Community Builder. Werk ik nog volgens de principes? Doe ik de dingen die werken? Het geeft ook inzicht in jouw gemeenschap? Welke rollen zie je? Welke bronnen heb je al in beeld en welke nog niet? Etc. Bij de kaartenset zijn ook twee werkvormen ontwikkeld. Kijk hier voor meer informatie over ABCD Uitgelegd

Hoe was de samenwerking?

Pim is een doorzetter, gevoelig op de mens en hard in de materie. Niet bang om diep de materie in te duiken om écht te doorgronden waar het over gaat. En altijd gericht op de relatie. Pim heeft en geeft veel vertrouwen in de samenwerking. We hebben elkaar steeds weten te inspireren en bij de les gehouden. Ook de samenwerking met Wouter (tekenaar), Hans (vormgever) en Angela (tekstcontrole) verliep heel soepel.