Naar menu

Disability Studies Nederland

Disability Studies Nederland

Samenwerken als je heel verschillend bent, hoe doen jullie dat? Daar hebben we het samen over gehad.

In opdracht van Disability Studies Nederland hebben we een aantal workshops verzorgd in de Cabriotraining bij ZonMw en UMCG Groningen.

Onderstaande tekst is geschreven door ZonMw en gepubliceerd op Linkedin.

SAMENWERKEN | Hoe werk je samen met ervaringsdeskundigen?

Bij ZonMw vinden we participatie van ervaringsdeskundigen belangrijk. In onderzoek, implementatie én beleid. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe kan je een omgeving creëren waar samenwerking wél goed gaat?

In een training, geleid door het duo Anne & Sanne leerden wij, de medewerkers van het cluster Gehandicapten en Chronisch Zieken, hier meer over. Anne en Sanne zijn 2 jonge vrouwen. De één onderzoeker/implementatie coach, de ander ervaringsdeskundige. Het duo gaf ons inzicht. Waar schuurt het vaak? Hoe kom je samen tot verbetering? Ze leerden ons dat verandering begint bij jezelf. Ook lieten zij ons inzien dat iedereen een bepaalde vorm van ervaringskennis heeft. Of dat nou is omdat je een bril draagt, diabetes mellitus hebt, of op krukken loopt door een knieoperatie. En ook iedereen heeft wel eens ervaren dat zijn of haar kennis niet serieus werd genomen. We gingen over onze ervaringen in gesprek en konden zo een beetje in de huid kruipen van een ervaringsdeskundige.

Maar alleen ervaren is niet genoeg om de kennis ook te benutten en toe te passen. Hoe kunnen we dit vertalen naar ons dagelijks werk? We kregen de opdracht om na te denken waar we staan in de samenwerking met #ervaringsdeskundigen en waar verbeterpunten liggen. We schreven onze doelen op en maakten onze eerste acties concreet, zodat we onze doelen stapsgewijs kunnen bereiken.

De training was niet alleen erg nuttig en leerzaam, maar ook nog eens heel leuk. Bedankt

grote groep mensen in een kring bij elkaar
heel veel post-its bij elkaar